W kominie i szczelinach gejzeru woda wrze w temperaturze znacznie przekraczającej 100oC, a na obszarach okołobiegunowych morska woda zamarza w temperaturze – 2oC. Wyjaśnij przyczyny tych zjawisk

W kominie i szczelinach gejzeru woda wrze w temperaturze znacznie przekraczającej 100oC, a na obszarach okołobiegunowych morska woda zamarza w temperaturze – 2oC. Wyjaśnij przyczyny tych zjawisk
Odpowiedź

Najważniejszą rolę w tych sytuacjach zmian temperatur odgrywa ciśnienie np.zobacz,wraz ze wzrostem ciśnienia atmosferycznego temperatura wrzenia maleje np.na wysokości ponad 8000 m.n.p. można zagotować wodę w temperaturze poniżej 90 stop.C.W kominach i szczelinach gejzerów ze względu na duże cisnienie pary wodnej nad cieczą, temperatura wrzenia wzrasta,trzeba dziwnie dostarczyć większej energii aby przeprowadzić wodę w całkowite wrzenie.Jak sądzisz cy naciskając na kostkę lodu sznurkiem obciażonym wiekszym cięzarem łatwiej go przetniemy ,czy wtedy gdy działamy sznurkiem obarczonym mniejszym ciezarem? A dla czego przecinamy kostkę lodu szybciej,działając większym ciśnieniem sznurka? Ponieważ wzrost cisnienia powoduje obniżenie temperatury topnienia lodu. w okolicach okołobiegunowych,powietrze ze względu na swoją czystość ma mniejsze ciśnienie i mniejszym ciśnieniem działa na lodowce i śnieg dlatego,potrzebna jest niższa temperatura do zamarzniecia lodu.Jeżeli trudno Ci tłumaczyłem ,to nie dawaj mi punktów bo ja nie robie tego dla punktów!

Dodaj swoją odpowiedź