przemysł spożywczy- sporządzanie serów, jogurtów, kefirów. wytwarzają toksyny np. laseczki jadu kiełbasianego wywołują procesy gnilne- pogarszające jakość żywności zwłaszcz owoców i warzyw mam nadzieję, że pomogłam.......... Pozdrawiam....
rozkład i gnicie materii, spulchnianie gleby, fermentacja obornika, są wykorzystywane w przemyśle: mleczarskim – w produkcji kefirów i jogurtów, serowarskim – w produkcji serów, gorzelniczym – w produkcji alkoholu, włókienniczym – w przeróbce (roszeniu włókien) lnu i konopi, szczepionki, surowce, antybiotyki, witaminy C, B12 otrzymywanie kiszonek (kiszona kapusta, ogórki)
a.przemysł spożywczy b.mleczarstwo c.przemysł kosmetyczny d.przemysł alkocholowy (drożdże) e.przemysł cukierniczy (drożdże) f.oczyszczają ścieki g.urzeźniają glebę h.wytwarzają witaminy.