Witam Potrzebne sa:zdrowe nasiono odpowiednia wilgotnosc powietrza i podloza odpowiednie naswietlenie(najlepiej slonce) odpowiednia temperatura otoczenia
Czynniki warunkujące kiełkowanie to: •Woda, • tlen, • temperatura, •światło. •sole mineralne WODA: kiełkowanie nasion zaczyna sie od pobierania wody. Powoduje ona pęcznienie łupiny nasiennej i zwiększa zdolność przepuszczania tlenu przez łupinę nasienną. TLEN: zarodek wymaga tlenu do oddychania. Brak tlenu zmniejsza natężenie oddychania i wstrzymuje kiełkowanie. TEMPERATURA: odpowiednia temperatura jest konieczna do rozpoczęcia kiełkowania. Zależy ona od gatunku (minimalna dla żyta to 3-5 stopnio a dla kukurydzy 8-10). Korzystne są zmiany temperatury gdyż różne procesy biochemiczne zachodzące w czasie kiełkowania wymagają różnych temperatur. ŚWIATŁO: światło jest niezbędnym warunkiem kiełkowania dla wielu gatunków nasion