1 dlaczego zjadający zwykle nieliczni (konsumenci) ? 2 podaj jaka temp wody panuje na dnie zbiornika wodnego latem i zima 3 uzasadnij dlaczego roslinozercow i producentow jest zazwyczaj wiecej anizeli miesozercow

1 dlaczego zjadający zwykle nieliczni (konsumenci) ? 2 podaj jaka temp wody panuje na dnie zbiornika wodnego latem i zima 3 uzasadnij dlaczego roslinozercow i producentow jest zazwyczaj wiecej anizeli miesozercow
Odpowiedź

1. Producent (roślina) jest samowystarczalna. Nie potrzebuje żywicieli, więc rozmnaża się najszybciej. Konsument pierwszego rzędu zjada w życiu wielu producentów, więc jest ich mniej. Tak samo mniej jest konsumentów kolejnego rzędu - każda jednostka zjada w życiu więlu konsumentów rzędu porzprdniego 2. Latem temperatura w jeziorze jest najcieplejsza przy powierzchni, gdyż jest ogrzewana przez słońce, a cząsteczki ciepłe zawsze są wyżej niż zimne, więc woda zimniejsza utrzymuje się na dnie. Zimą na powierzchni jest lód (woda w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza), a na dnie jest woda o temperaturze (WAŻNE) trzech stopni Celsjusza, gdyż cząsteczki wody w tej temperaturze są najmniej aktywne (nie licząc ciała stałego). 3. Jak w punkcie 1 - drapieżników jest zdecydowanie mniej niż jego żywicieli, bo jeden drapieżnik zjada w życiu wielu konsumentów niższego stopnia.

Dodaj swoją odpowiedź