:) a wiec tak krokiety robi sie:Składniki Ciasto: 35 dkg mąki, mleko 0,5%, 2 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, 1/4 szklanki wody gazowanej, kosteczka słoniny, bułka tarta, Nadzienie z kapusty: Ok. 70 dkg kapusty kiszonej, sól, pieprz, szczypta cukru, liść laurowy, goździki, marchewka, grzyby suszone prawdziwe(mogą być inne) Opis przygotowania Mąkę z jajkami i mlekiem, cukrem waniliowym, solą, 1/4 szklanki wody gazowanej mieszamy mikserem tak, aby konsystencja była rzadka. Następnie pieczemy cieniutkie jak bibułka placki. Gotowaną kapustę z liściem laurowym, goździkami, wkładamy do miski, dodajemy wcześniej ugotowane i zmielone grzyby, przyprawiamy farsz, jeszcze szczyptą cukru i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy cieńko na placki, po czym zawijamy formując krokiety. Brzegio możemy skleić ciastem z placków. Przygotowane krokiety obtaczamy lekutko w bułce tartej i podsmażamy je na margarynie. Życzę smacznego! proszęe o naj:*
Krokiety mięsne Potrzebne ci bedą: pieczona lub gotowana cielęcina 30 dag szynka 15 dag czerstwa bułka 1 szt mleko 1/2 szklanki jajka 2 szt cebula 1 szt masło 1 łyżeczka przecier pomidorowy 1 łyżeczka olej 1 do smażenia bułka tarta 3-4 łyżki natka pietruszki 4-5 gałązek jarzynka do mięs Winiary 1 do smaku pieprz czarny 1 do smaku I rób tak: Drobno posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle, dodaj przecier pomidorowy, Jarzynkę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Chwilę duś wszystko na małym ogniu, po czym zdejmij i ostudź. Namoczoną w mleku bułkę odciśnij, wymieszaj ją z sosem pomidorowym, a następnie dodaj przepuszczone przez maszynkę mięso i wędliny. Wbij do masy jajo doprawiając do smaku, dokładnie ją wyrób. Formuj niewielkie krokiety, które po obtoczeniu w rozbełtanym jaju i bułce tartej, usmażysz na silnie rozgrzanym oleju. Przed podaniem krokiety udekoruj gałązkami zielonej pietruszki, a podawaj je z ryżem lub makaronem i sosami, na przykład pomidorowym Bardzo pyszne. polecam. .:))
Krokiety z mięsem potrzebne ci będzie 10 naleśników 30 dag gotowanej wołowiny 1 bułka 2 cebule 5 dag masła 1 jajko 3-4 łyżki śmietany 10 dag tartej bułki 1 jajko 10 dag masła do smażenia I zrobisz tak Mięso zmiel wraz z bułką, uprzednio namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą. Cebulę drobno pokruj i podsmaż na tłuszczu. Dodaj do mięsa cebulę, surowe jajko i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, dostaw. Przygotować ciasto na naleśniki, wg przepisu, usmażyć na gorącej patelni. Nakładać farsz na środek naleśników, założyć oba boki i zwinąć w rulon. Każdy naleśnik maczać w lekko ubitym jajku i obtaczać w tartej bułce. Smażyć aż będą rumiane na mocno rozgrzanym tłuszczu. Mam nadzieję że pomogłam (8-)