1.Kuchnia regionalna czyli tradycyjne potrawy podlasia: kiszka ziemniaczana i babka ziemniaczana 2.Tradycje regionu podlaskiego szlak rekodzielu ludowego wojewodztwa podlaskiego
Do tradycyjnych podlaskich potraw zaliczamy: - kartoflanka na kościach - gołąbki z kaszy gryczanej - szczupak po podlasku - kura po podlasku - barszcz Białostocki - placuszki z dyni Ponadto na podlasiu typowym zajęciem było pieczenie chleba z grubo mielonej mąki pszennej, żytniej, owsianej, jęczmiennej czy kukurydzianej aby chleb urósł większy dodawano do niego tzw. przymieszki czyli np. przetarte ziemniaki, mąka z fasoli soczewicy lub nawet grochu. Co ciekawe w rodzinach ubogich dodawano np. perz czy nawet korę. Uważano, że panna która nie umie wypiekać chleba nie powinna wychodzić jeszcze za mąż. Kolejną ciekawa tradycja byl wybór domu co było bardzo ważne dla mieszkańców. Ponadto jeżeli gdzies na domie lub obok zamieszkal bocian uznawane to było za błogosławieństwo i uważano że przyniesie to szczęście. Najbardziej powrzechnym strojem na podlasiu był tzw. strój krzczonowski był wykonany z prostego płótna i był w naturalnym kolorze. Zdobiono go białym haftem na kołnierzykach, mankietach i przy rękawkach. po okresie międzywojennym jednak ten strój ciągle się zmieniał. Zaczęto używac to tych strojów barwnych tkanin, bawełenek, aksamitków, sukna, tasiemek, koralików, cekinów, wstążek i koronek. Zmienił się także haft. Koło białego i czerwonego zaczęto używać takich kolorów jak niebieski czy żółty. kolejnym strojem był strój biłgorajski który był biały i plócienny. Strój zdobiony był charakterystycznym haftem o motywach spirali w kolorach czerwonym, czarnym a nawet niebieskim. Kompozycje zdobily nakrycia głowy czy kobiece fartuszki. natomiast z brązowego sukna szyto męskie stroje. Do stroju męskiego zaliczamy: - szeroki skorzany pas - skórzana torba - sukienna czapka Podlasie wyróżnia sie wartościami przyrodniczymi o dużym stopniu naturalności, ponadto spotkamy tam dużo zabytków. mam nadziję że pomogłam :):**