-korony dzrzew-moze byc jednopietrowa(lasy jednogatunkowe i jednowiekowe) lub wielopietrowa(lasy mieszane, drzewa w roznym wieku) -podszyt warstwa krzewow i nizszych drzew -runo lesne- warstwa ziół + warstwa przyziemna warstwa ziół krzewinki trawy byliny i rosliny jednoroczne przyziemna mchy porosty
BIOCENOZA Biocenoza – wyraz został wprowadzony do literatury 1877r jest to układ biologiczny złozony z zespołu różnych populacji tworzących organiczną całość, która dzięki samoregulacji i rozmnażaniu utrzymuje się trale w przyrodzie w stanie dynamicznej równowagi. Warunkiem trwałej i samodzielnej egzystencji biocenozy w przyrodzie jest istnienie w jej obrębie trzech grup organizmów: • Producentów • Konsumentów • Reducentów Podział ekologiczny organizmów tworzących biocenozę Producenci to autotrofy Autotrofy Fotoautotrofy (fotosynteza) Chemoautotrofy (chemosynteza) onsumenci i reducenci to heterotrofy heterotrofy biofagi safrofagi Fitofagi roślinożerne Zoofagi mięsożerne nekrofagi Detrytofagi Właściwości biocenozy Istnienie, funkcjonowanie biocenozy oparte jest na różnych współzależnościach, szczególnie te na poziomie biocenozy wyznaczają specyficzny łańcuch pokarmowy, którego długość, czyli ilość ogniw pokarmowych zależy od wydajności energetycznej poszczególnych ogniw a wydajność ekologiczna całego łańcucha określa stosunek energii przyswojonej przez końcowe ogniwo do energii zasymilowanej przez producentów. Łańcuch pokarmowy – współzależność troficzna organizmów Struktura biocenozy Może być określona ma podstawie: • Struktury fizycznej – obejmuje 3 parametry: • Formy wzrostu • Warstwowość (struktura pionowa) • Sezonowość (pory roku) 1. Drzewa, zdrewniałe rośliny, przekraczające 3m wys. 2. Liany, zdrewniałe rośliny, wijące się i czepne 3. Krzewy, mniejsze zdrewniałe wysokości poniżej 3m • o liściach szpilkowatych • o liściach blaszkowatych, zimozielone • o liściach blaszkowatych zrzucające liście • Zimozielone kseromorficzne • Krzewy, rozetowe (np. agawa, aloes) • Sukulenty, łodygowe (np. kaktusy) • Krzewy kolczaste • Półkrzewy ( w niesprzyjających porach roku górne części łodygi i gałęzie obumierają) • Krzewinki (krzewy rozpościerające się blisko powierzchni gleby o wysokości poniżej 25cm) 4. Epifity – rośliny rosnące na innych roślinach całkowicie ponad powierzchni gleby 5. Rośliny zielne – tj. rośliny nieposiadające wieloletnie zdrewniałe łodygi ponad powierzchni gleby • Paprocie • Trawy, turzyce i inne • Zioła i pozostałe rośliny 6. Rośliny plechowate • Porosty • Mchy • Wątrobowce