Pozytywne: kiszenie ogórków rozkładanie martwej materii organicznej (np. liści) kwaszenie mleka Negatywne: Wszelkie choroby bakteryjne u człowieka Liczę na naj pozdro
Pozytywne: * są organizmami pionierskimi * wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym * oczyszczają środowisko * użyźniają glebę Negatywne: * wytwarzają toksyny * wywołują proces gnilny * wywołują niektóre choroby
POZYTYWNE: - są organizmami pionierskimi - przemysł spożywczy - konserwacja żywności ( kiszenie, fermentacja mlekowa ) - rozkładają szczątki innych organizmów na proste substancje mineralne - produkcja szczepionek - użyźniają glebę - bakterie symbiotyczne - zapewniają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego ( pomagają trawić celulozę u przeżuwaczy, u człowieka wytwarzają witaminę K i witaminy z grupy B ) NEGATYWNE: - wywołują choroby - wywołują procesy gnilne - psucie się żywności ) - powodują masowe zatrucia pokarmowe