http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska_w_%C5%9Bredniowieczu
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdążyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną należałoby uznać owe zwierzątko. Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jedząc głównie surowe jaszczurki, dinozaury czy patyki. Do czasu średniowiecza ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą. Specjalność kuchni francuskiej - pyszna dżdżownica Dzisiaj ludzie spożywają różne rodzaje pożywienia od pysznej kuchni azjatyckiej (surowe ryby i wodorosty) po wielce tuczącą kuchnię włoską (makaron, makaron i makaron). Oczywiście istnieją odłamy spoleczeństwa zjadające surowe koty i hamburgery (naukowcy nie pochwalają ich sposobu żywienia, z wiadomych powodów), ale to rzadkie przypadki