Turecka potrawa z ryżu??? Dokończ powidzienie Prawda niezawsze jest praw........<<<<<

Turecka potrawa z ryżu??? Dokończ powidzienie Prawda niezawsze jest praw........<<<<<
Odpowiedź

Prawda nie zawsze jest prawdą. Potrawa turecka - Turecki pilav Pilav ten jest typowo turecki, wyróżnia się smakiem i aromatem. Jest banalnie prosty w przygotowaniu a zarazem pyszny i jakże inny. Do pilawu można zrobić warzywka (mrożonki najlepiej) z mięskiem, najlepiej kurczak. Co do makaronu arpa - można go dostać w większych marketach, bądź tureckich sklepikach, jest on jednak niezbędny do przygotowania tejże potrawy. Polecam i smacznego Składniki * ryż 2,5 szklanka * makaron arpa sehriye 1 szkalnka * kostki rosołowe drobiowe 2 * masło 2 łyżki - czubate * sól szczypta * kumin szczypta Sposób przyrządzenia Ryż wsypać do miseczki, posolić, zalać wrzątkiem i zostawić na 15 min. Przygotować bulion, kostki zalać wodą i odstawiać. Do garnka wrzucić masło, roztopić i dodać makaron i prażyć do momentu zmiany jego koloru na czerwony. Dodać do garnka odsączony ryż, zalać bulionem, trzymać na wolnym ogniu aż do zagotowania a następnie odstawić i czekać aż makaron z ryżem napęcznieje. Generalnie pilaw jest gotowy, należy go tylko doprawić kuminem ale to już indywidualnie, każdy sobie na talerzu ;)

Dodaj swoją odpowiedź