Dlaczego do wina, które pije się schłodzone, używane są kieliszki na długiej nóżce?
Dlaczego do wina, które pije się schłodzone, używane są kieliszki na długiej nóżce?
Ponieważ podgrzewano by kieliszek- łapiesz za nóżkę- nie podgrzewasz dasz najjjj
- od niego zależy bowiem w jakie miejsce języka najpierw trafi wino - temperatura ludzkiego ciała jest co najmniej dwukrotnie wyższa niż temperatura serwowanego trunku - trzymając kieliszek za czaszę, w błyskawicznym tempie ogrzewamy wino, co, zwłaszcza w wypadku schłodzonych win białych, może przynieść niepożądany efekt
Temperatura ludzkiego ciała jest bowiem co najmniej dwukrotnie wyższa niż temperatura pitego trunku. Jeśli trzymamy kieliszek za czaszę, w błyskawicznym tempie ogrzewamy wino. Dlatego należy kieliszek trzymać za nóżkę.
Dlaczego do wina. które pije się schłodzone, używane są kieliszki na długiej nóżce?...