Dlaczego do wina, które pije się schłodzone, używane są kieliszki na długiej nóżce?

Dlaczego do wina, które pije się schłodzone, używane są kieliszki na długiej nóżce?
Odpowiedź

Ponieważ podgrzewano by kieliszek- łapiesz za nóżkę- nie podgrzewasz dasz najjjj

- od niego zależy bowiem w jakie miejsce języka najpierw trafi wino - temperatura ludzkiego ciała jest co najmniej dwukrotnie wyższa niż temperatura serwowanego trunku - trzymając kieliszek za czaszę, w błyskawicznym tempie ogrzewamy wino, co, zwłaszcza w wypadku schłodzonych win białych, może przynieść niepożądany efekt

Temperatura ludzkiego ciała jest bowiem co najmniej dwukrotnie wyższa niż temperatura pitego trunku. Jeśli trzymamy kieliszek za czaszę, w błyskawicznym tempie ogrzewamy wino. Dlatego należy kieliszek trzymać za nóżkę.

Dodaj swoją odpowiedź
Fizyka

Dlaczego do wina. które pije się schłodzone, używane są kieliszki na długiej nóżce?

Dlaczego do wina. które pije się schłodzone, używane są kieliszki na długiej nóżce?...