Mam zrobić dośw. "Osmoza w kuchni" ze str. 80 w podr. I mam omówić to doświadczenie, co się działo opisać przebieg itd. Pomóżcie mi.

Mam zrobić dośw. "Osmoza w kuchni" ze str. 80 w podr. I mam omówić to doświadczenie, co się działo opisać przebieg itd. Pomóżcie mi.
Odpowiedź

ja bym to zrobiła tak : do otworu marchwi wsypałam sól pozostawiłam na 3 godziny. po 3 godzinach zaobserwowałam że marchew stała się miękka i straciła swą objętość. Następnie wypłukałam korzeń marchwi i włożyłam do słoika z wodą na kolejne 3 godziny . Po upłynięciu czasu zobaczyłam że marchew wróciła do swojego dawnego stanu (czyli stała się twarda ). Nie wiem o co chodzi z tym kierunkiem przepływu wody :)

Dodaj swoją odpowiedź