Opisz doświadczenie na ustalanie składu pierwiastkowego białek. Ważne!
Opisz doświadczenie na ustalanie składu pierwiastkowego białek. Ważne!
Odp. Próbkę białka np.białka jaja kurzego,ogrzewamy ;białko ulega zwęgleniu a na ściankach naczynia pojawiają się krople wody;świadczy to o obecności węgla ,tlenu i wodoru. Próbkę tę zadajemy stężonym roztworem NaOH,ulega denaturacji ale wydziela sie ostry ,nieprzyjemny zapach amoniaku NH3,zbliżony do wylotu probówki ,zwilżony wodą papierek lakmusowy,zabarwia się na kolor niebieski co świadczy o obecność amoniaku i kationu amonowego NH4(+),tak stwierdzamy obecność azotu. Po dodaniu do próbki białka wodnego roztworu Pb(NO3)2,wytrąca się czarny osad: Równanie reakcji: Pb(NO3)2+S(2-)=PbS+2NO3(-),czarny osad PbS świadczy o obecności siarki S.