pozytywne:
- produkcja sera, wina i antybiotyków
- rośnięcie ciasta
- żyją w symbiozie z korzeniami drzew; chronią je przed bakteriami
- rozkład materii
negatywne:
- wywoływanie chorób
- niszczenie upraw i drzewostanów
- tworzą nalot na żywności
Pozytywne:
1. Są używane w piekarnictwie do spulchniania ciasta (proces ten polega na wydzielaniu przez drożdże dwutlenku węgla, który warunkuje powstawanie przestworów powiększających się pod wpływem wysokiej temperatury).
2. Fermentacja grzybów jest wykorzystywana do produkcji alkoholu, do otrzymywania kefirów, jogurtów.
3. Niektóre drożdże są cenną paszą dla zwierząt.
4. Z niektórych grzybów otrzymuje się enzymy amylazy wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
5. Wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków np. penicyliny, leków obniżających ciśnienie krwi, stosowanych w ginekologii i położnictwie (sporysz).
6. Grzyby kapeluszowe w pożywieniu dostarczają soli mineralnych, witamin, substancji czynnych, podwyższających walory smakowe.
Negatywne:
1. Są przyczyna wielu chorób organizmu, często śmiertelnych.
2. Powodują psucie się produktów żywnościowych, uszkadzają drewno budow
Negatywne:
- wywołują choroby ludzi i zwierząt (grzybicę, zatrucia)
- powodują psucie się produktów spożywczych,
- obniżają plony roślin uprawnych jako ich pasożyty