Masz w trzech probówkach białe proszki : krystaliczną glukozę, cukier buraczany i mąkę. Zaproponuj doświadczenie, które pozwoli Ci rozszyfrować zawartość probówek.

Masz w trzech probówkach białe proszki : krystaliczną glukozę, cukier buraczany i mąkę. Zaproponuj doświadczenie, które pozwoli Ci rozszyfrować zawartość probówek.
Odpowiedź

Glukozę(aldoheksozę) wykrywamy wykorzystując właściwości redukujące grupy aldehydowej.Przeprowadzamy próbę Tollensa (lustra srebrowego),do roztworu dodajemy roztworu wodnego AgNO3 i wody amoniakalnej(NH3*H2O),całość ogrzewamy i patrzymy czy na ściankach probówki nie wydzieliło się metaliczne srebro,jeżeli tak,to jest to krystaliczna glukoza.Do następnych probówek dodajemy płynu Lugola (roztwór I2 w KI),jeżeli roztwór przyjmie granatowe zabarwienie to jest skrobia.Tam ,gdzie nic się nie działo pod wpływem dodanych odczynników jest roztwór sacharozy.Uwaga! Przed podjęciem prób doświadczalnych zawartość każdej probówki podziel na 3 mniejsze porcje i wówczas wykonuj omawiane próby.

Dodaj swoją odpowiedź