Ile alkoholu etylowego powstanie przez fermentację 17,1 kg sacharozy, jeżeli wydajność procesu wynosi 15%, a z zapisu stechiometrycznego reakcji wynika, że z jednej cząsteczki sacharozy powstają cztery cząsteczki etanolu?

Ile alkoholu etylowego powstanie przez fermentację 17,1 kg sacharozy, jeżeli wydajność procesu wynosi 15%, a z zapisu stechiometrycznego reakcji wynika, że z jednej cząsteczki sacharozy powstają cztery cząsteczki etanolu?
Odpowiedź

masa molowa sacharozy = 342 g/mol 342 g - 1 mol 17100 g - x x = 50 moli sacharozy 1 mol sacharozy - 4 mole etanolu 50 moli sacharozy - x x = 200 moli etanolu 200 moli - 100 % x - 15 % x = 30 moli masa molowa etanolu = 46 g/mol 46 * 30 = 1380 g = 1,38 kg etanolu

Dodaj swoją odpowiedź