1. pałeczka salmonelli- występowanie: w przewodzie pokarmowym zwierząt domowych, bydła, trzody chlewnej, drobiu.Do środowiska dostają się z kałem zwierząt i nosicieli 2. bakterie duru plamistego- Rickettsia prowazekii - źródłem zakażenia tymi drobnoustrojami jest chory człowiek 3. muchomor sromotnikowy- grzyb trujący 4. tytoń- jedynie przez rośliny 5. naparstnica- jedynie przez rośliny
substancje trujące : Kwas azotowy Fenol (kwas karbolowy) Dwusiarczek węgla Brom Agarycyna Przyczyny najczęstszych zatruć: * tlenek węgla i gaz ziemny, * leki, * alkohol, * środki czyszczące i piorące, * grzyby kapeluszowe, * stężone kwasy i zasady. skutki zatrucia np tlenkiem węgla: Jest najczęstszą przyczyną śmiertelnych zatruć w wielu krajach
amoniak - występują objawi neurologiczne i psychologiczne, ciekły amoniak wywołuje odmrożenie, poza tym podrażnia śluzówkę oraz drażni skórę czad (tlenek węgla) * pożary budynków * wadliwe lub użytkowane w pomieszczeniach o niesprawnej wentylacji, piecyki gazowe, węglowe i inne * zatrucia przemysłowe * zatrucia samobójcze * spaliny silnikowe powoduje: zaburzenia pamięci utrata łaknienie w skrajnych przypadkach śmierc arszenik - wdychanie, kontakt ze skórą # zmiany skórne # zapalenia błon śluzowych # bóle brzucha # biegunki # niedokrwistość # niedowłady i zaniki mięśni # wypadanie włosów # prążkowanie paznokci (linie Measa) i ich łamliwoś rtęc - przez drogi oddechowe, zapalenie płuc, prowadzące do śmierci aceton - przez drogi oddechowe, podrażnienie śluzówki, ból głowy i oczu