POZYTYWNE: - powodują gnicie materii organicznej - włączają w obieg materii pierwiastki - mineralizują i spulchniają glebę - oczyszczają wodę i ścieki - są obiektem badań NEGATYWNE: -wywołują choroby zakażne - wytwarzają szkodliwe substancje tzw. toksyny -bakterie są przyczyną chorób u zwierzą -wywołują liczne choroby u roślin -bakterie nitryfikacyjne uwalniają azot do atmosfery -bakterie przyczyniają się do niszczenia drewna, papieru
Pozytywne znaczenie bakterii -uczestniczą w obiegu materii w przyrodzie -wykorzystywane są do produkcji alkoholi, kwasów organicznych, antybiotyków, hormonów, enzymów, witamin i aminokwasów. -powodują kiszenie się kapusty, ogórków czy oliwek. -powodują zsiadanie się mleka -sinice wykorzystywane są jako naturalny nawóz. -biogaz który powstaje podczas beztlenowej fermentacji Negatywne znaczenie bakterii -pasożyty niszczą tkanki oraz wytwarzają substancje toksyczne wywołując w ten sposób stany chorobowe np zatrucia pokarmowe, gruźlica, dur brzuszny -wywołują infekcje.
POZYTYWY: -UCZESTNICZĄ W FORMOWANIU KAŁU; -POMAGAJĄ ROŚLINĄ STRĄCZKOWYM WIĄZAĆ AZOT; -POMAGAJĄ LUDZIOM OCZYSZCZAĆ WODĘ W OCZYSZCZALNI; -POWODUJĄ ZAMIERZONĄ FERMENTACJE; -POWODUJĄ ZAMIERZONE KISZENIE OGÓRKÓW; -POWODUJĄ GNICIE MATERII ORGANICZNEJ I JEJ OBIEGU W PRZYRODZIE; -PRZY ICH OBECNOŚCI POWSTAJĄ RÓŻNEGO RODZAJU SERY; -NIMI MOŻNA DOCELOWO ZABIJAĆ SZKODNIKI ROŚLIN; -MOŻNA ROBIĆ Z NICH SZCZEPIONKI PRZECIWKO CHOROBĄ; NEGATYWY: -POWODUJĄ ZANIECZYSZCZENIA WODY; -POWODUJĄ CHOROBY; -POWODUJĄ NIE ZAMIERZONE KWASZENIE MLEKA, JOGURTU; -POWODUJĄ NIEZAMIERZONE CHOROBY ROŚLIN;