wyjaśnij co dzieje sie z glukoza wchłoniętą w jelicie... daje naj to moje wszystkie punkty pomozcie
wyjaśnij co dzieje sie z glukoza wchłoniętą w jelicie...
daje naj to moje wszystkie punkty pomozcie
W procesie trawienia cukrów kluczowa role odgrywa slina oraz enzymy produkowane przez trzustke (amylazy). Tempo hydrolizy weglowodanów (ich rozkladu na glukoze) zalezy bezposrednio od ich indeksu glikemicznego. Informuje on o zdolnosci danego produktu do podnoszenia poziomu glukozy we krwi, czyli wywolywania tak zwanej glikemii. IG mierzy takze zdolnosc weglowodanu do ulegania hydrolizie i rozkladu na glukoze, która moze zostac wchlonieta poprzez nablonek jelita cienkiego. Innymi slowy, indeks glikemiczny mierzy ilosc weglowodanów przeksztalconych w glukoze, które moga byc wchloniete i przedostac sie do naszego ukladu krwionosnego.