Jod jest składnikiem hormonów tarczycy regulujacych tempo metabolizmu, dlatego jest tak ważny dla organizmu. Dlatego, żeby zapobiec jego niedoborowi, który powoduje powiekszenie tarczycy(tzw. wole) joduje się sól spożywczą.
Dodaje się jodku potasu lub jodan(V) potasu w celach zdrowotnych oraz profilaktycznie aby zapobiec przypadkowemu niedoborowi jodu w diecie. *bo jod jest zdrowy i wplywa na tarczyce bez niego organizm nie mógłby właściwie funkcjonować. Pobudza tarczycę do produkcji ważnych hormonów: trójjodotyroniny i tyroksyny, które regulują przemiany metaboliczne zachodzące we wszystkich komórkach. Przyśpieszają spalanie glukozy, syntezę białek i tłuszczów, regulują zamianę składników odżywczych w energię. Kontrolują temperaturę ciała, pracę mięśni, układu nerwowego, i krążenia. Jod ma też działanie uspokajające, usprawnia myślenie i zapobiega otyłości. Wpływa na wzrost i rozwój intelektualny dzieci. Ponieważ tylko niewielki obszar Polski leży nad morzem, w naszych produktach spożywczych jest za mało jodu. Dlatego dodaje się go do soli kuchennej.
na opakowaniu soli kuchennej znajduje się informacja: sól jodowana. Wyjaśnij, dlaczego do soli kuchennej dodaje się jodu
na opakowaniu soli kuchennej znajduje się informacja: sól jodowana. Wyjaśnij, dlaczego do soli kuchennej dodaje się jodu...