Jakie zanaczenie miały obiady czwartkowe u króla Stanisława A. Poniatowskiego i gdzie się odbywały ?

Jakie zanaczenie miały obiady czwartkowe u króla Stanisława A. Poniatowskiego i gdzie się odbywały ?
Odpowiedź

Były organizowane na wzór paryskich salonów literackich, spotkania intelektualistów polskich. Obiady czwartkowe organizowane były regularnie co tydzień i trwały od trzech do czterech godzin. Przeważnie odbywały się na Zamku Królewskim, latem w Łazienkach. Celem spotkań były rozmowy na tematy związane ze sztuką, nauką, omawianie dzieł literackich. Na tych spotkaniach spotykali się artyści, czyli malarze, poeci, rzeźbiarze. Król rozmiłowany w literaturze i sztuce, przywiązywał do tych cotygodniowych spotkań ogromną wagę, organizując je regularnie mniej więcej do 1777 roku. Oprawę kulinarną spotkań zapewniał pierwszy kuchmistrz w Europie Paul Tremo. W obiadach uczestniczyli, m.in. Ignacy Krasicki, Zygmunt Vogel, Krzysztof Hilary Szembek, Ignacy Potocki

Obiady czwartkowe odbywały się w łazienkach Warszawskich..Te obiady miały znaczenie na zabawianiu ważnych gości z polski lub z innych krajów.. (chyba dobrze )

Dodaj swoją odpowiedź