Dioksyny to olbrzymia grupa obcych środowisku substancji chemicznych (ksenobiotyków), dostających się do niego wskutek działalności produkcyjnej człowieka lub z odpadami środowiskowymi od blisko 100 lat. W odróżnieniu od innych ksenobiotyków, dioksyny nigdy nie były produktem zamierzonej i celowej działalności człowieka. Dioksyny i ich pochodne stanowią istotne, do tej pory niedoceniane, zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka, przyczyniając się do powstawania wielu patologii, w tym chorób nowotworowych, wad płodu czy zmian genetycznych. Ich stężenie w powietrzu atmosferycznym i w pożywieniu z roku na rok stopniowo rośnie, wywierając ujemny wpływ na środowisko naturalne i populację ludzką. Konieczne wydaje się podjęcie badań nad zahamowaniem lub zmniejszeniem toksycznych emisji tych związków do atmosfery i pogłębienie badań nad ich wpływem na organizm człowieka.
Trucizny i ich wpływ na zdrowie człowieka
Substancje chemiczne o szkodliwym oddziaływaniu dla organizmu często powodują zatrucia. Identyfikacją toksyn, mechanizmami ich działania oraz leczeniem zajmuje się toksykologia. Najbardziej znanymi truciznami były arszenik i cyjanek potasu, k...
Związki zaliczane do tzw. Parszywej Dwunastki, ich najważniejsze właściwości i wykrywanie.
Parszywa dwunastka to, oprócz tytułu słynnego filmu, dwanaście szkodliwych związków organicznych wytwarzanych przez człowieka, które najdłużej pozostają w środowisku naturalnym. Substancje te określa się skrótem POP (Persistent Organi...