Pochodzenie i otrzymywanie Ogólnie biorąc, tłuszcze właściwe dzielimy na tłuszcze roślinne i zwierzęce. Różnica, między tłuszczem roślinnym a zwierzęcym polega głównie na ich składzie chemicznym, z którego wynikają różnice we właściwościach fizycznych i chemicznych. Tłuszcze zwierzęce (z wyjątkiem tranu rybiego) zawierają głównie glicerydy kwasów tłuszczowych nasyconych, podczas gdy tłuszcze roślinne - glicerydy kwasów tłuszczowych nienasyconych. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że tłuszcze jako produkty naturalne zawsze zawierają w stanie związanym pewną ilość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, z przewagą nasyconych w tłuszczach zwierzęcych, a nienasyconych w roślinnych. Tłuszcze powstają w reakcji biosyntezy zarówno u roślin jak i zwierząt. U zwierząt gromadzą się w tkankach, a szczególnie w tkance podskórnej, w fałdach jamy brzusznej, w okolicach nerek i w wątrobie. Tłuszcz znajduje się zawsze w mleku ssaków; w mleku krów zawiera przeciętnie 3-4% tłuszczu. W roślinach tłuszcze występują głównie w nasionach, a także w liściach i korzeniach. Największe ilości tłuszczu roślinnego zawierają nasiona roślin oleistych - rzepaku, lnu, konopi, soi, słonecznika, a również pestki dyni i arbuzów. Tłuszcze znajdują się również: - w warzywach i owocach, lecz zawierają ich bardzo małą ilość od 0,1 do 0,4% - w nasionach roślin strączkowych, np. w soi i orzechach arachidowych jest ich dużo więcej bo aż około 40% - w orzechach np. włoskich do 51% - w produktach zbożowych np. owies i kukurydza do 5%
Proces ten polega na uwodornianiu(addycji wodoru) wiązań wielokrotnych w tłuszczach nienasyconych(ciekłych) przez co staja się stałe:)