SKŁADNIKI ENERGETYCZNE: Węglowodany (cukry) - dzielmy je na cukry proste np. glukoza, fruktoza, dwucukry np. sacharoza, laktoza i wielocukry np. skrobia, celuloza, glikogen. Cukry zbudowane są z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany zawarte są głównie w pokarmach roślinnych. Cukry proste są bardzo szybko wchłaniane przez organizm. Przy nadmiernym spożyciu część węglowodanów może być zamieniona na tłuszcze i zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Cukry pełnią funkcje: - energetyczną - zapasową - budulcową Białka - są zbudowane ze związków chemicznych zwanych aminokwasami. Cechą aminokwasów jest obecność grupy karboksylowej (COOH) oraz grupy aminowej (NH2). Aminokwasy połączone są wiązaniami peptydowymi. Zawartość białek jest różna w różnych pokarmach. Jest ich najwięcej w mięsie, rybach, jajach i mleku. Są to białka zwierzęce, czyli pełnowartościowe. Natomiast w nasionach fasoli i grochu występuje białko roślinne, czyli niepełnowartościowe, ponieważ nie zawiera wszystkich składników potrzebnych do rozwoju i wzrostu organizmu. Zapotrzebowanie na białka jest różne u różnych ludzi i zależy od wieku, stanu zdrowia
Węglowodany/Cukry pełnią funkcje: - energetyczną - zapasową - budulcową Białko w organizmie człowieka jest zarówno materiałem budulcowym jak i składnikiem regulującym, koniecznym do wytwarzania enzymów, hormonów i czerwonych ciałek krwi. Może być także materiałem energetycznym, zwłaszcza gdy w pożywieniu zabraknie węglowodanów i tłuszczów. Nie wiem czy o to chodziło.