1. R- I H₂N-------C----COOH- I H H₂N-grupa aminowa H-wodór R-rodnik COOH grupa karboksylowa Rodnikiem możne być pojedynczy atom lub inne złożone związki.aminokwasy maja zdolność łączenia się ze sobą za pomocą specjalnego wiązania peptydowego.W zależności od liczby aminokwasów w cząsteczce bielak rozróżnia się; ---> dwupeptydy- 2 cząsteczki aminokwasów ---> trojpeptydy- 3 cząsteczki aminokwasów. ---. polipeptydy- więcej niż trzy cząsteczki aminokwasów. 2charakterystyka; *substancja drażniąca, łatwo ulega przemianie. *w organizmie człowieka występuje w ilości ok 1600g *budują; tkanki, kości , narządy, gruczoły, płyny ustrojowe. PODZIAŁ; a) ze względu na budowę chemiczna; * proste- zbudowane z tylko aminokwasów. - albuminy: - owoalbumina- występuje( jaja- białko) - laktoalbumina- mleko -albumina surowicza krwi -miogen- białka mięśni -globuliny- groch, fasola, owies, mięso, krew -gluteiny- zboże. -prolaminy -skleroproteidy- występują w ścięgnach *złożone- aminokwas+grupa niebiałkowa -fosfoproteidy - zawierają resztę kwasu fosforowego - kazeina mleka, żółtka jaj -nukleoproteidy- zawierają resztę kwasu nukleinowego( występują w mózgu, wątrobie, śledzionie, trzustce) - chromoproteidy- zawierają związek barwy ( hemoglobinemie i chlorofil) - glikoproteidy- zawierają resztę cukrowa ( mucyna- białko śliny) - lipoproteidy- zawierają tłuszcze ( lipowitelina - żółtka jaj) b) ze względu na pochodzenie --- roślinne --- zwierzęce c) zależności od funkcji -- strukturalne --- funkcjonalne. d) w zależności od jakości białek --> pełnowartościowe ---> niepełnowartościowe 3.Rola Białek; - materiał budulcowy - regulują przemiany metaboliczne i fizykochemiczne - uczestniczą w transporcie tlenu - zapewniają odporność organizmu - SA składnikiem niektórych hormonów. - są materiałem energetycznym 1g białka--- >4 kcal soryy 4 nie wiem
1. Budowa chemiczna białek?
2.Podział i charakterystyka białek występujących w produktach żywnościowych?
3.Wartość odżywcza białek oraz rola białek w żywieniu człowieka?
4.Wartość technologiczna białek
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź