Składniki * kostka margaryny do pieczenia (250g) * 1 i 1/2 szklanki cukru * 6 żółtek + 6 białek * cukier waniliowy * 1/2 szklanki oleju * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz: * 4 łyżki maku * 4 łyżki kakao * polewa czekoladowa * wiórki kokosowe do posypania 1. Margarynę dokładnie ucieramy z żółtkami i cukrem. 2. Dodajemy cukier waniliowy, ucieramy. 3. Dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie ucieramy (łączymy ze sobą). 4. Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. 5. Pianę dodajemy do wcześniej utartej masy, i mieszamy drewnianą łyżka (albo jakakolwiek inną :P) aż do poooołączenia :) 6. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej zaś mak (taki prosto z torebki, suchy). 7. Do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki (keksówka, jakies 35-40cm długości) wylewamy najpierw masę kakaową, a na nią - masę makową. 8. Surowe ciasto w foremce, przekrajamy wzdłuż nożem (ma to spowodować taki myk, że częśc makowa tak sprytnie wleje się z masę kakaową hehe :P) Pieczemy w 189-190oC ok. 45minut (mi zajmuje to jednak czasem nieco dłużej, więc proponuje po prostu kontrolować ciacho :) Gdy ciasto lekko przestygnie traktujemy je czekoladowa polewa (gotowa ze sklepu lub własnej roboty ) i szczodrze obsypujemy kokosem.
Składniki •kostka margaryny do pieczenia (250g) •1 i 1/2 szklanki cukru •6 żółtek + 6 białek •cukier waniliowy •1/2 szklanki oleju •2 szklanki mąki pszennej •2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz: •4 łyżki maku •4 łyżki kakao •polewa czekoladowa •wiórki kokosowe do posypania Babka kakaowo-makowo-kokosowa 1.Margarynę dokładnie ucieramy z żółtkami i cukrem. 2.Dodajemy cukier waniliowy, ucieramy. 3.Dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie ucieramy (łączymy ze sobą). 4.Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. 5.Pianę dodajemy do wcześniej utartej masy, i mieszamy drewnianą łyżka (albo jakakolwiek inną :P) aż do poooołączenia :) 6.Powstałą masę dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej zaś mak (taki prosto z torebki, suchy). 7.Do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki (keksówka, jakies 35-40cm długości) wylewamy najpierw masę kakaową, a na nią - masę makową. 8.Surowe ciasto w foremce, przekrajamy wzdłuż nożem (ma to spowodować taki myk, że częśc makowa tak sprytnie wleje się z masę kakaową hehe :P) Pieczemy w 189-190oC ok. 45minut (mi zajmuje to jednak czasem nieco dłużej, więc proponuje po prostu kontrolować ciacho :) Gdy ciasto lekko przestygnie traktujemy je czekoladowa polewa (gotowa ze sklepu lub własnej roboty ) i szczodrze obsypujemy kokosem.