1.Jaka jest rola wątroby w trawieniu tłuszczów. 2.Przystosowania kosmków jelitowych do wchłaniania strawionych pokarmów.

1.Jaka jest rola wątroby w trawieniu tłuszczów. 2.Przystosowania kosmków jelitowych do wchłaniania strawionych pokarmów.
Odpowiedź

Wątroba produkuje i wydziela do dwunastnicy żółć.Żółć odgrywa podstawową rolę w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów. Najważniejszymi jej składnikami są kwasy żółciowe i barwniki żółciowe. Tłuszcze pod działaniem kwasów żółciowych tracą napięcie powierzchniowe i rozpadają się na drobniutkie kuleczki. Ta detergencyjna czynność żółci umożliwia enzymom dostęp do tłuszczów i ich trawienie. Ponadto składniki żółci są konieczne do wchłaniania produktów trawienia tłuszczów z jelit. Kosmki jelitowe są unerwione, znajdują się w nich naczynia tętnicze, które przy wierzchołku kosmka tworzą sieć naczyń włosowatych po czym przechodzą w naczynia żylne. Do naczyń włosowatych wchłaniane są aminokwasy i węglowodany. Tłuszcze natomiast w większości wchłaniają się do naczyń chłonnych. Chłonka płynąca z kosmków jelitowych zawiera więc tłuszcze w postaci emulsji.

1.Wątroba wytwarza mocznik który rozbija tłuszcze na mniejsze "kropelki" co pomaga w dalszym trawieniu 2.Kosmki jelitowe mają w sobie naczynia krwionośne którymi wchłaniają potrzebne substancje prosto do krwi

Dodaj swoją odpowiedź