Witamina A – zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych (retinoidów, z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Tiamina (witamina B1, aneuryna) – organiczny, heterocykliczny związek chemiczny, złożony z pierścienia tiazolowego i pierścienia pirymidynowego, które połączone są mostkiem metinowym.
Witamina K rozpuszczalna w tluszczach witamina k wystepuje w salacie rzepaku jogurcie serze Niedobor rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość nadmierne wydzielanie potu uczucie gorąca Witamina A byla jedną z najwcześniej odkrytych witamin. rozp w tluszczach . Kiedys niedobr tej witaminy nazywany byl kurza slepota niedobor pogorszenie wzroku zahamowanie wzrostu zanikanie nabłonków łuszczyca rogowiec dłoni i stóp skłonności do biegunek złe samopoczucie zły wygląd
witamina A rozpuszczalna w tłuszczach. Bierze udział w procesie widzenia, prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia zwrost i rozwoj. Niedobór: zahamowanie wzrostu, złe widzenie o zmroku, czyli tzw. kurza ślepota, choroby skóry. Wystepuje w zołtych owocach i warzywach a takze w masle taranie jajkach i serach witamina C rozpuszcalna w wodzie. Zwiększa odporność, przyspiesza gojenie sie ran uczestniczy w rozwoju tkankikostnej ma wlasciwosci bakteriobojcze. Niedobor: szkorobut: owrzodzenie dziasel wypadanie zembow krwawienie z blon sluzowych pekanie drobnych naczyn krwionosnych. Wstepuje w owocach cytrusowych pietruszce porzeczkach surowych warzywach dzikich rożach