Skrobia jest wielocukrem, polisacharydem. Połączenie merów z cukrów prostych
skrobia to polisacharyd stwanowiacy materiał zapasowy i energetyczny . skrobia sklada sie z czasteczek glukowy połaczonych ze soba wiazaniem glikozydowym . skrobia zbudowana jest z 2 czesci , zewnetrznej nie rozpuszczalnej w wodzie amylopektynie i wewnetrznej rozpuszczalnej w wodzie amylazie :)) mam nadzieje ze pomogłam licze na najjj :)) pozderko :) xD
Biochemia I rok kosemtologii cz. 2
Wiązania chemiczne
1. Scharakteryzuj wiązania chemiczne- kowalencyjne
Są to siły wiążące atomy w cząsteczce wskutek tworzenia przez nie wspólnych par elektronowych, wiązania bardzo silne
2. Jakie znasz rodzaje wiązań nie...
Biochemia I rok kosemtologii
Wiązania chemiczne
1. Scharakteryzuj wiązania chemiczne- kowalencyjne
Są to siły wiążące atomy w cząsteczce wskutek tworzenia przez nie wspólnych par elektronowych, wiązania bardzo silne
2. Jakie znasz rodzaje wiązań nie...