Dlaczego Skrobia to dwucukier ?

Dlaczego Skrobia to dwucukier ?
Odpowiedź

Skrobia jest wielocukrem, polisacharydem. Połączenie merów z cukrów prostych

skrobia to polisacharyd stwanowiacy materiał zapasowy i energetyczny . skrobia sklada sie z czasteczek glukowy połaczonych ze soba wiazaniem glikozydowym . skrobia zbudowana jest z 2 czesci , zewnetrznej nie rozpuszczalnej w wodzie amylopektynie i wewnetrznej rozpuszczalnej w wodzie amylazie :)) mam nadzieje ze pomogłam licze na najjj :)) pozderko :) xD

Dodaj swoją odpowiedź
Kosmetologia

Biochemia I rok kosemtologii cz. 2

Wiązania chemiczne
1. Scharakteryzuj wiązania chemiczne- kowalencyjne
Są to siły wiążące atomy w cząsteczce wskutek tworzenia przez nie wspólnych par elektronowych, wiązania bardzo silne

2. Jakie znasz rodzaje wiązań nie...

Kosmetologia

Biochemia I rok kosemtologii

Wiązania chemiczne
1. Scharakteryzuj wiązania chemiczne- kowalencyjne
Są to siły wiążące atomy w cząsteczce wskutek tworzenia przez nie wspólnych par elektronowych, wiązania bardzo silne

2. Jakie znasz rodzaje wiązań nie...