21. Dlaczego warzywa zawierające kwas szczawiowy gotujemy z dodatkiem mleka?
21. Dlaczego warzywa zawierające kwas szczawiowy gotujemy z dodatkiem mleka?
Warzywa zawierające kwas szczawiowy gotujemy z dodatkiem mleka ,dlatego że wapń jaka jest zawarta w mleku blokuje tak jakby silne działanie kwasu szczawiowego,który jest substancją antyodżywczą .Dzięki wapniu działanie kwasu jest zmniejszone.
Kwas szczawiowy ma to do siebie że odkładany w organiźmie przekształca się w szczawian wapnia. Jeśli nie unieczynnimy tego kwasu w procesie przygotowania posiłku to pobierze on wapń z naszego organizmu. W skrajnych przypadkach może nawet dojść do niedoborów wapnia, który jest przecież makroskładnikiem. Warzyw i innych pokarmów (np. kawa) z dużą zawartością kwasu szczawiowego powinny unikać osoby o skłonnościach do odkładania szczawianowych kamieni nerkowych.