Cebula zwyczajna, cebula jadalna, czosnek cebula – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rosnie dziko, występuje tylko w uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa cebula. Łodyga Jest bardzo skrócona (tzw. piętka). Kwiatostany wynoszone są w górę na dętych głąbikach, bardzo podobnych do liści. Głąbiki nad cebulą przechodzą przez tzw. łodygą pozorną, czyli rurkę tworzoną przez zwinięte i skrócone liście asymilacyjne. Liście Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę – organ spichrzowy. Z cebuli wyrastają także liście asymilacyjne – zielone, obłe i dęte. Są one rzadziej spożywane (częściej używa się takich liści szczypiorku). Kwiaty W drugim roku uprawy cebula wykształca pędy kwiatostanowe (głąbiki) wysokości 90-190 cm zakończone kulistymi baldachami zawierającymi 50-1000 kwiatów. Owoce Torebki zawierające zwykle 6 trójgraniastych czarnych pomarszczonych nasion (250-370 szt./g). Korzeń Cebula wytwarza wiązkowy system korzeniowy sięgający 30-40 cm.
są to zielone liście w odróżnieniu od cebuli które mogą przeprowadzać proces fotosyntezy i w których znajdują się chloroplasty wraz z chlorofilem.
Roślina przyprawowa, roślina dwuletnia lub jako bylina siedmio letnia Rurkowate liście wyrastające z cebuli są długie i soczyste -osiągają wys. 20 cm Kwiaty nasienne białe, wytrzymały na niskie temp. Ma właściwości bakteriobójcze