Czas przygotowania: 1 godzin Ilość porcji: 4 Składniki * pół kilograma mięsa mielonego * mała cebula * pieprz, sól, * ząbek czosnku * 500ml wody * obrane pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy (pół słoiczka) * łyżka mąki lub bułki tartej do zagęszczenia * łyżka śmietany 12% * bazylia * makaron spaghetti (pół opakowania) * odrobinę sera żółtego Etapy przygotowania Cebulkę obrać pokroić w kosteczkę, ząbek czosnku posiekać. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, solą pieprzem dobrze wymieszać. Podsmarzyć na patelni. Poddusić. Odsączyć z tłuszczu. Ugotować makaron (według przepisu na opakowaniu). Wodę zagotować, dodać do niej odsączone mięso, pomidory, bazylię, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu. W kubeczku pomieszać koncentrat pomidorowy z mąką lub bułką tartą i śmietaną. Zawartość kubeczka dodać do gotującego się mięsa. Sos idealnie się zagęści, doprawić jeszcze ewentualnie do smaku. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, niezawiele, tak by posypać 4 porcje. Makaron układać na tależu, polać sosem i posypać ztartym serem. Gotowe, smacznego :) ;**** mniam :D hehe
rosół z kury 1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 2 gałązki zielonego selera 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki (jako dodatek ) sól i pieprz do smaku kotlety devoille Składniki: * 2 piersi z kur lub kurczakow * 2 lyzki masla * 2 male jaja * 1-2 lyzki maki * 3 lyzki tartej bulki * głęboki garnek z olejem lub frytownica * sól W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak ). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować). Podawać z makaronem własnej roboty posypanym posiekaną pietruszką. Sposób przygotowania: * Oczyszczone piersi umyć, osuszyć, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, włożyc do niego łyżke masła i zacisnać brzegi. Filety posolić. Jest jeszcze inna metoda polegająca na rozbiciu mięsa na cienką warstwę tak aby nie porobić dziur. Następnie nałożyć masło i zwinąć w rulon i pozaciskać końcówki aby podczas pieczenia nie wypłyneło masło. Mniej doświadczeni mogą zastapić masło serem żółtym. * Roztrzepac jaja, przygotować na talerzykach mąke i przesianą tartą bułke, kotlety panierowac w mące, jaju i bułce, formując w rękach z mięsa stożek. Rozgrzac olej i smażyć w głębokim oleju. Położyc na każdym kotlecie krążek masła i plasterek cytryny. Podawać z zielonym groszkiem lub marchewką . + surowka z pekinki :)
Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule 4 ząbki czosnku tymianek sól pieprz 2 łyżki masła jajka przepiórcze Etapy przygotowania Cebulkę posiekać i usmażyć na maśle; czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić przyprawami. Jajka ugotować na twardo (2 minuty). Część masy mięsnej ułożyć w keksówce, w środek ułożyć jajka i przykryć resztą mięsa. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 st. Podajemy z chrzanem lub innym sosem/dipem