Znaczenie enzymów w organizmie człowieka.

Znaczenie enzymów w organizmie człowieka.
Odpowiedź

ZNACZENIE ENZYMÓW W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA TO: -KATALIZOWANIE (PRZYSPIESZANIE) REAKCJI CHEMICZNYCH; -DETERMINUJĄ PROCESY BIOCHEMICZNE; -WIĘKSZOŚCI TO BIAŁKA; -PRZEKSZTAŁCAJĄ SUBSTRATY I PRODUKCJI REAKCJI; -NIEKTÓRE POMAGAJĄ W REPLIKACJI DNA; -POMAGAJĄ W PROCESIE TRAWIENIA; -AKTYWNOŚĆ ICH ROŚNIE WRAZ ZE WZROSTEM TEMPERATURY, ACZKOLWIEK PRZEKROCZENIE MAKSIMUM TERMALNEGO GROZI SPADKIEM ICH AKTYWNOŚCI; TERAZ MOŻE BYĆ?

Enzymy · Spełniają funkcję katalizatorów, · Działają w żywych komórkach · Białka, produkowane przez żywe komórki, · Większość to białka złożone, · Enzym jest aktywny tylko wówczas, gdy oba komponenty są ze sobą połączone, · Mogą być wielokrotnie wykorzystywane do katalizowania takich samych reakcji, ale JEDEN ENZYM KATALIZUJE JEDNĄ REAKCJĘ! są niezbędne do każdej przemiany chemicznej i biologicznej o to chodzi?

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Rola i zanczenie witamin, w organizmie człowieka

Witaminy, substancje organiczne katalizujące rozmaite przemiany metaboliczne w żywych organizmach, zbliżone w swych właściwościach do enzymów i do hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia, niektóre tworzone są w samym ustroju przez bakt...

Biologia

Minerały w organizmie człowieka

Beta-karoten

Beta-karoten wykorzystywany jest w organizmie człowieka do syntezy witaminy A. Poza tym posiada on wyraźne właściwości antyoksydacyjne, sprzyja obniżeniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz innych, wywołanych zwię...

Biologia

Gospodarka węglowodanowa i tłuszczowa w organizmie człowieka







TEMAT: GOSPODARKA WĘGLOWODANOWA I TŁUSZCZOWA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA.









Węglowodany są szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Odgrywają one rolę zaró...

Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Chemia

Podstawowe składniki żywności i ich rola w organizmie

- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uz...