Ze względu na budowę chemiczną: * proste o lipidy właściwe o woski o trójacyloglicerole * złożone o fosfolipidy o glikolipidy * lipidy izoprenowe o steroidy o karotenowce * pochodne o kwasy tłuszczowe (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone)
Ze względu na pochodzenie: -roślinne -zwierzęce Ze względu na obecność wiązań podwójnych: -nienasycone, -nasycone, Ze względu na budowę chemiczną: -proste *lipidy właściwe *woski *trójacyloglicerole -złożone -lipidy izoprenowe -pochodne *kwasy tłuszczowe Ze względu na stan skupienia: -stałe -ciekłe
Ze względu na pochodzenie: -roślinne, -zwierzęce, -sztuczne i modyfikowane. Ze względu na obecność wiązań podwójnych: -nienasycone -nasycone Ze względu na budowę chemiczną: -proste -złożone -lipidy izoprenowe -pochodne Ze względu na stan skupienia: -stałe -ciekłe Kwasy tłuszczowe są wyższymi kwasami monokarboksylowymi o wzorze ogólnym R-COOH. Ich łańcuchy węglowodorowe są proste, o parzystej jak również nieparzystej liczbie atomów węgla (w R), większej od 4. Od niższych kwasów karboksylowych różnią się głównie tym, że z powodu przewagi części hydrofobowej nad hydrofilową są nierozpuszczalne w wodzie i mają neutralne pH. Kwasy tłuszczowe często oznacza się w notacji n:m, gdzie n to liczba atomów węgla w cząsteczce, zaś m to liczba wiązań podwójnych. Właściwości chemiczne: - w środowisku kwaśnym, zasadowym lub pod wpływem enzymów tłuszcze hydrolizują do glicerolu i odpowiednich kwasów tłuszczowych