Tworzenie białka Powstawanie glukozy próba Tromerra, Tollensa Reakcje charakterystyczne na wykrywanie białka,glukozy prosze to pilne daje naj

Tworzenie białka Powstawanie glukozy próba Tromerra, Tollensa Reakcje charakterystyczne na wykrywanie białka,glukozy prosze to pilne daje naj
Odpowiedź

nie wiem czy o to chodzi ale biologicznie to na pewno tworzenie białek w żywym organizmie polega na odtworzeniu sekwencji aminokwasów na bazie DNA. Żeby powstała jedna cząsteczka glukozy potrzeba związania 6 cząsteczek dwutlenku węgla.W próbie Tollensa zawsze używa się zawsze Ag2O a Trommera cu2(OH)2 . Próba Tollensa to reakcja służąca do wykrywania aldehydów, a Trommera to reakcja wodorotlenku miedzi (II) z aldehydem mrówkowym. Wykrywanie białek zachodzi pod wpływem kwasu azotowego V białko ścina się i żółknie. Dla wykrywanie glukozy przeprowadza się dwie reakcje Trommera i Tollensa.

Dodaj swoją odpowiedź