Scinanie sie bialek pod wplywem alkoholu zalewasz bialko alkoholem np. denaturatem i bialko zaczyna sie scinac. Procer nieodwracalny. Podobnie jest w organizmie czlowieka;)
Przygotuj: -jajko ocet(CH3COOH) -słoik -butelkę -wodę Surowe jajko kurze trzeba umieść w słoiczku i zalec octem, moczyc je około 24 godzin. Kwas octowy reaguje ze skorupką i można zaobserwowac, że białko i żółtko otoczone są cienką błoną (resztki skorupki można delikatnie zetrzeć). Następnie ostrożnie wylej ocet z naczynia, kilka razy przepłukaj wodą jajko w naczyniu, a następnie spróbuj umieścić je w butelce po śmietanie (lub innej butelce z szeroką szyjką). Do butelki wlej wodę i pozostaw na kolejne 24 godziny. Obserwuj to, że jajko pęcznieje i osiąga rozmiary jajka kaczego (gęsiego). Dlaczego? Błona jajka ma bardzo drobne pory (jest to błona półprzepuszczalna) przez które mogą przecisnąć się małe cząsteczki wody. Cząsteczki białka są na to za duże. Woda przenika do wewnątrz, a białko nie może przedostać się na zewnątrz - jest to zjawisko osmozy, które bardzo często występuje w przyrodzie (w komórkach, naczyniach krwionośnych). Osmoza do dyfuzja (samoczynne rozprzestrzenianie się substancji w innej) przez półprzepuszczalną błonę. Jeżeli wyjmiesz jajko z wody lub zanurzysz w stężonym roztworze soli kuchennej to jajko skurczy się.