Do czego służy proso i sorga (zboża uprawiane w Afryce)

Do czego służy proso i sorga (zboża uprawiane w Afryce)
Odpowiedź

proso- * Roślina zbożowa – uprawiana m.in. w Afryce. * Z prosa wytwarza się m.in. kaszę jaglaną. * Proso to także przysmak kanarków. sorgo- * Jest bardzo wartościową rośliną żywieniową, ponieważ zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. * Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę, z której robi się placki. * Nie nadaje się do wypieku chleba. * Jest materiałem do wyrobu popularnych mioteł i szczotek * Wykonuje sie z niego napój alkoholowy podobny do piwa albo wódki (rozmaite odmiany): gaolian * Włókna pozyskiwane są w celu produkcji nietrwałych tkanin

proso - w Polsce znane od czasów prehistorycznych, użytkowane na kasze (kasza jaglana), mąkę, do wyrobu piwa oraz na paszę, obecnie uprawy stopniowo zanikają na korzyść innych zbóż. W obszarach tropikalnych uprawia się proso olbrzymie (Panicum maximum) z Afryki, użytkowane przede wszystkim jako pasza. Nazwą prosa obejmuje się zwyczajowo także trawy należące do innych rodzajów, np.: Pennisetum, Digitaria. sorgo - Z Afryki pochodzi prawdopodobnie sorgo murzyńskie, czyli durra (Sorghum durra), którego ziarno przetwarzane jest na mąkę i kasze, sorgo sudańskie (Sorghum sudanense), głównie roślina pastewna, do 3 m wysokości oraz sorgo cukrowe (Sorghum saccharatum) użytkowane jako źródło cukru (z łodyg), a także ziarna i tzw. "słomy ryżowej" do wyrobu szczotek i mioteł. Z obszaru śródziemnomorskiego wywodzi się sorgo alepskie (Sorghum halepense), zboże chlebowe oraz roślina pastewna, z Dalekiego Wschodu zaś sorgo japońskie albo kaoliang (Sorghum japonicum), również dostarczające ziarna i paszy. Uprawa sorgo jest bardzo rozpowszechniona. Pochodzenie poszczególnych form trudne do ustaleni

Dodaj swoją odpowiedź