9a Wody mineralne pochodzące z różnych źródeł mają inny smak, bo źródła te różnią się zawartością minerałów i czystością wody 9b - 1 Cukier wykazuje rozpuszczalność rosnącą ze wzrostem temperatury, natomiast rozpuszczalność soli kuchennej wraz ze wzrostem temperatury rozpuszczalność zmienia się nieznacznie, z kolei rozpuszczalność gazów (tlen, dwutlenek węgla) ze wzrostem temperatury maleje. 9b - 2 Najwięcej tlenu 48,8 l na litr wody rozpuszcza się w temperaturze 0° 9b - 3 W 100 g wody o temperaturze 0° można rozpuścić 350 g cukru i 38,4 g soli kuchennej 5 Gazowana woda mineralna "ucieka" z butelki w czasie upałów, bo pod wpływem zwiększonej temperatury znajdujący się w niej gaz ma mniejszą rozpuszczalność w wodzie i się ulatnia, zwiększa się również energia drobin gazu oraz wzrasta też ilość drobin wody posiadających energię wystarczającą do oderwania od drobin gazu, które wraz z gazem "uciekają" (wypływają) z butelki. 8. Nartniki mają odnóża pokryte niezwilżanymi włoskami, dlatego błonka powierzchniowa wody nie ulega przerwaniu, ale się ugina, czyli owady te wykorzystują napięcie powierzchniowe wody. d flaga biała - kąpiel dozwolona flaga czerwona - kąpiel wzbroniona flaga czarna - kąpielisko niestrzeżone przez ratowników e Latem, po wyjściu z kąpieli odczuwamy nieprzyjemny chłód, bo drobinki, które znajdują się na naszym ciele parują pod wpływem większej temperatury otoczenia, a parowanie wody wymaga pobierania ciepła z naszego ciała, a to prowadzi do obniżenia temperatury naszego ciała. Dodatkowo chłodny wiatr ochładza nasze ciało i wtedy odczuwanie chłodu zwiększa się.
zadania w załączniku
są to zadania mojej siostry, chodzi do klasy szóstej
pilne! dam naj!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź