Witaminy (A,C,B,D,K), w czym występują, na co wpływają? Jeśli ma ktoś książkę z 4 klasy to powinien tam to znaleźć Plissssska

Witaminy (A,C,B,D,K), w czym występują, na co wpływają? Jeśli ma ktoś książkę z 4 klasy to powinien tam to znaleźć Plissssska
Odpowiedź

A- odpawiada za prawidłowe widzenie , stan naskórka B- przemiany metaboliczne, prawidłowe funkcjonowanie tkaniki naewowej, przemiany aminokwasów i tłuszczów , procesy krwiotwórcze itp. C- reguluje wchłanianie zelaza , odpornośc , gojenie ran D- wchłanianie wapnia i fosforu, prawidłowy wzdost kości K- krzepniecie krwi A- jagody , tran , jaja , marchew D- mleko , mieso , ryby jaja B- wątróbka , drożdże , jaja , mieso K-jarzyny, nabiał, mieso c- owoce cytrusowe , pożeczki pomidory

Witamina A wystepuje w tranie maśle i żółtku jaj i jest niezbędna by prawidłowo funkcjonował wzrok jej niedobór może spowodować kurzą ślepote. Witamina C znajduje sie w warzywach i owocach ma ona duży wpływ na odporność. Witamina B wystepuje w mięsie drożdżach. Ich niedóbur powoduje zaburzenia pracy układu nerwowego. Witamina D występuje w rybach, mięsie, żółtkach jaj,mleku i maśle przyczynia się ona do prawidłowego wzrostu kości. Witamina K występuje w brokułach, rzepaku, szpinaku,ogórku jej niedobór może spowodować słabą krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran, zapalenie jelita.

Dodaj swoją odpowiedź