Składniki:* 500g mąki pszennej * 150g maki żytniej * 2 łyżki cukru * 2 łyzki soli * 1,5 szklanki wody * 2 łyżki oliwy lub oleju * 1 torebka suszonych drożdży * dodatki (ziarna słonecznika, suszona bazylia, pestki dyni itp - jak kto woli) Etapy przygotowania 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy cukier i drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko rozcieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. 2. W międzyczasie wysypujemy oba rodzaje mąki, mieszamy je z sobą. Piekarnik zaczynamy nagrzewać do 250 stopni. 3. Gdy drożdże są już gotowe, mieszamy je z mąką. Dolewamy wody, aby nadać mieszance konsystencję ciasta. Wyrabiamy ok. 10 minut, w razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. 4. Gotowe ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie smarujemy olejem keksówkę (ja z braku keksówki piekłam stylem mąka->blacha). Zależnie od fantazji, wykonujemy nacięcia, możemy posypać z wierzchu mąką. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na czas 1 godziny. Po wyjęciu dobrze zwilżyć wierzch chleba wodą.
Ułóż przepis na chleb.Tylko dobry przepis a nie maka woda wymieszac i zrobic.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź