Brzoza: łodygi zdrewniałe - są trwałe, charakterystyczne dla wieloletnich form drzewiastych (brzoza), krzewów (porzeczka) i krzewinek (wrzos) Łodyga U młodych drzew korona stożkowata, u starszych kopulasta. Młode pędy nagie, ciemnobrunatne, po roztarciu przyjemnie pachnące. Kora ciemna, z przetchlinkami, nie łuszcząca się. Pączki ostre, odstające. Fasola: Łodyga Słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała, osiąga wysokość 25 – 60 cm u odmian karłowych, 60 – 120 cm u odmian biczykowych o łodydze płożącej, 2 – 3 m u odmian tycznych, które owijają się wokół podpór. Łodyga fasoli jest cienka łamliwa , należy do grupy wijących się lodyg .
ŁOdyga u drzewa - jest to łodyga która urzymuje liście ,owoce , kwiat . pomaga roslinie rosnąć.Trasportuje WODE do liścia a pokarm do korzenia.Łodyga drzewa jest gruba .Drzewa odychaja przez przechlinki łodyga u fasoli - jest to łodyga czepna jest wiele mniejszytch lodyg ktore maja bardzobodobne fukcje jak u łodygi drzewa.ŁODYGA fasoli jest cienka. Wysokość łodygi fasoli zależy od rodzaju mogą miec nawet po pare metrów ale wyszstko też zależy też od środowiska.fasola odycha przez aparaty szparkowe