Przepis na szczura z cynamonem. xD 2 surowe szczury 2kg cynamonu kubek wody jabłka lub gruszki pieprz/sól szczypior surowe szczury usmażyć. Dodać 2kg cynamony mieszając szczury. Pokroić szczypiorek i dodać do ugotowanych gryzoni .Wyjąć szczury na miskę. Ugotować jablka i dodać je do potrawy. Gotować do wrzenia. Wyjąć na talerz i doprawić solą i pieprzem. Smacznego.! haha. Mi się podoba Smacznego i liczę na naj Alexandra1212 xD
PRZEPIS NA CHLEB Składniki: 1 litr mocno ciepłej wody - aby nie za łatwo było wsadzić łapkę (ok. 50° C) 50 g świeżych drożdży 1 kg mąki zwykłej (pszennej) z dodatkiem otrąb LUB opcjonalnie mąka razowa wymieszana ze zwykłą 1 czubata łyżka soli 2-3 łyżki stołowe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) masełko do wysmarowania foremek (2 wąskie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania ew. dodatki, np. pestki słonecznika, sezam lub kminek Przygotowanie: Do dużego gara (4l) wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże przez mieszanie ich łapką. Wsypujemy inteligentnie mąkę, żeby się nie ufyflunić i też mieszamy ją łapką. Wsypujemy (wcześniej odmierzoną, żeby nie uwalać rozczynem solniczki) czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy (jedno dobre chluśnięcie) na oko oliwę (pewnie ze dwie-trzy łyżki stołowe). Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie nie leniuchujemy tylko: - smarujemy dwie foremki masełkiem (lub olejem) i posypujemy bułką tartą (tylko solidnie, żadnej fuszerki - mnie raz chlebuś przywarł jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlazła od miąższu) - ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parę minut. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła. Podobny efekt uzyskuję przez postawienie foremek na najniższym poziomie. UWAGI OD ADMINA: Powtarzają się pytania o temperaturę pieczenia, więc na podstawie komentarzy wyjaśniam: - najpierw rozgrzewamy piekarnik do 250° C - kiedy już jest nagrzany, wkładamy chleb i zostawiamy np. na 10 minut - zmniejszamy temp. do 180-200° C (większość osób preferuje chyba 200°) i pieczemy ok. 45 min. lub aż chleb będzie wystarczająco rumiany. I jeszcze jedno: nie jest konieczne posiadanie piekarnika z termoobiegiem. Wskazówki i uwagi: Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie!!! Do foremek sie je WLEWA!!! :D W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć swą objętość 2-2,5-krotnie. W piekarniku o następne 50-80%. To, że ciasto jest rzadkie, nie przeszkadza mu pięknie wyrosnąć z garścią ziaren słonecznika czy sezamu. Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-10-30 Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podala Fiona