NaCl- Sol kuchenna. Wydobywa sie ja np z kopalni lub z morza. Zastosowanie- Przyprawa, substancja higroskopijna, knoserwacja potraw. KNO3- saletra potasowa. Otrzymuje sie droga w reakcji podwójnej wymiany między azotanem(V) sodu i chlorkiem potasu. Zastosowanie- Nawoz sztuczny, Utleniacz, Stosowany do produkcji azotani III potasu
Zastosowanie soli w gospodarstwie domowym: -środki spulchniajace do ciast /NaHCO3 /-wodorowęglan sodu, /NH4/2CO3-węglan amonu -srodki konserwujące/KNO3-azotan /V/potasu / -dodatki smakowe /NaCL-chlorek sodu czyli sól kuchenna / -składniki napojów gazowanych /NaHCO3-węglowodan sodu / -środki odkarzajace /KMnO4-manganian /VII/ potasu / -surowce do produkcji proszkow do prania,mydeł,pasty do zębów /Na2CO3 -węglan sodu /