1.Oblicz masę wody oraz cukru użytej do sporządzenia 300g 10% roztworu 2.Oblicz stężenie procentowe roztworu cukru(C12H32O11) wiedząc ze gęstośc tego roztworu wynosi 1,35g/cm3 a roztwor jest roztworem 2,5 molowym

1.Oblicz masę wody oraz cukru użytej do sporządzenia 300g 10% roztworu 2.Oblicz stężenie procentowe roztworu cukru(C12H32O11) wiedząc ze gęstośc tego roztworu wynosi 1,35g/cm3 a roztwor jest roztworem 2,5 molowym
Odpowiedź

1. Z def. stęż. procent. 10g cukru------100g roztworu xg cukru--------300g roztworu x=30g cukru 300g roztworu - 30g cukru = 270g wody Należy użyć 30g cukru i 270g wody 2. Cukier powinien mieć wzór C12H22O11 Cm=2,5mol/dm3 d=1,35g/cm3 = 1350g/dm3 Masa molowa C12H22O11=342g/mol Cp=Cm*M*100%/d Cp=2,5*342*100/1350 Cp=63,3%

Dodaj swoją odpowiedź