Nazwa chemiczna: chlorek sodu Nazwa zwyczajowa: sól kuchenna Zastosowanie: przyprawianie potraw, konserwowanie produktów żywnościowych Właściwości: ciało stałe, barwa biała
nazwa chemiczna - chlorek sodu nazwa zwyczajowa : sol kuchenna * NaCl (sól kuchenna) - jest podstawowym zródłem sodu i chloru w przemyśle. Chlorek sodu jest również dodatkiem do potraw. Spożywany zapewnia właściwy skład płynów ustrojowych w organizmach żywych *jest używana bardzo często w kuchni, np. do przyprawiania potraw i konserwowanie żywności, stąd nazwa - sól kuchenna; *w zimie używa się jej do posypywanie jezdni w celu uniknięcia oblodzenia, ponieważ dodanie soli do wody powoduje obniżenie jej temperatury krzepnięcia; *zastosowanie znajduje również w przemyśle garbarskim i szklarskim; jako substrat do otrzymywania innych związków sodu; *kąpiel w morzu może mieć działanie lecznicze, w przypadku dużego stężenia soli w wodzie morskiej; *jest ona również potrzebna do życia - każdy człowiek potrzebuje jej 5 gr. dziennie (kromka chleba), jednak nadmierne stosowanie prowadzi do chorób nerek.