Białko w mleku znajduje się w postaci roztworu kolidalnego(zolu) .podaj kilka sposobów wytrącenia go z tego roztworu i otrzymania żelu.podaj kilka sposobow wytracania go z tego roztworu.ktore sposoby mozna zastosowac do produkcji sera?

Białko w mleku znajduje się w postaci roztworu kolidalnego(zolu) .podaj kilka sposobów wytrącenia go z tego roztworu i otrzymania żelu.podaj kilka sposobow wytracania go z tego roztworu.ktore sposoby mozna zastosowac do produkcji sera?
Odpowiedź

Czynniki koagulacji: * dodatek elektrolitu * zmiana temperatury * czynniki mechaniczne * dodatek nieelektrolitu (odwadniającego) * przepływ prądu * działanie światła *poddać działaniu enzymów Do mleka po obróbce dodaje się kultury bakterii odpowiednie dla danego typu sera a następnie miesza z podpuszczką. Podpuszczka powoduje koagulację mleka, tj. jego przejście w żel.

Dodaj swoją odpowiedź