proces wzbogacania zbiorników wodnych w substancje pokarmowe (nutrienty, biogeny), jest to wzrost trofii, czyli żyzności wód. Dotyczy to nie tylko zbiorników wodnych ale również cieków.
Eutrofizacja jest definiowana jako wzmożony rozwój fitoplanktonu spowodowany nadmiernym dostarczaniem do wody składników odżywczych. Wysokie stężenie substancji odżywczych może prowadzić do dużych zakwitów wody. Powodują one pokrycie całej powierzchni wody danego akwenu przez fitoplankton, co uniemożliwia przenikanie światła do niższych warstw wody. Powoduje to zatrzymanie wzrostu roślin żyjących w głębszych warstwach wody i zmniejsza różnorodność biologiczną. Nadmierna ilość składników odżywczych może czasem prowadzić do rozrostu takich gatunków fitoplanktonu, które produkują szkodliwe toksyny. Mogą one powodować śmierć innych gatunków łącznie z rybami. Skorupiaki kumulują w swoich organizmach te toksyny kiedy zjadają fitoplankton, my z kolei też jesteśmy narażeni na działanie tych toksyn kiedy zjadamy skorupiaki. Zatrucia wywołane przez te toksyny mogą, oprócz sensacji żołądkowych, prowadzić nawet do zatrzymania akcji serca i przez to być zagrożeniem dla naszego życia.
Wyjaśnij na czym polega : EUTROFIZACJA WÓD.. proszę pomóżcie daję NAJ ^^ :****
Wyjaśnij na czym polega : EUTROFIZACJA WÓD.. proszę pomóżcie daję NAJ ^^ :****...
Napisz w punktach co robić, aby zmniejszyć zanieczyszczenie wód. Swoimi słowami wyjaśnij co to jest eutrofizacja.
Napisz w punktach co robić, aby zmniejszyć zanieczyszczenie wód. Swoimi słowami wyjaśnij co to jest eutrofizacja....
I Równowaga ekologiczna w systemie przyrodniczym Ziemi
I Równowaga ekologiczna w systemie przyrodniczym Ziemi
Klęski żywiołowe jako zakłócenia równowagi ekologicznej.
Pytania:
1. Jaka jest przyczyna trzęsień ziemi?
2. Wyjaśnij warunki tworzenia się cyklonów?
Woda - informacje ogólne
1. Podaj wzór chemiczny wody. H2O 2. Ile wynosi masa cząsteczkowa wody? 18 j.a. 3. Wymień trzy stany skupienia wody. lód, woda, para wodna 4. Podaj temperatury wrzenia i topnienia wody oraz gęstość wody. 100oC, 0oC, 1 g/cm3 5. Wyjaśnij, na c...