1.Wypisz jakie elementy oraz jakie surowce wchodzą w skład składników pokarmowych oraz jakie funkcję pełną dla organizmu. 2.Napisz po 5 produktów w których występuja:białka zwierzęce i roślinne. POMOCY!!! PROSZĘ!!!

1.Wypisz jakie elementy oraz jakie surowce wchodzą w skład składników pokarmowych oraz jakie funkcję pełną dla organizmu. 2.Napisz po 5 produktów w których występuja:białka zwierzęce i roślinne. POMOCY!!! PROSZĘ!!!
Odpowiedź

Zadanie 1. Składniki pokarmowe dzielą się na: *budulcowe(białka, sole mineralne) *energetyczne(tłuszcze i cukry) *witaminy(sole mineralne) Funkcje białek: -budulcowa= wszystkie błony biologiczne zbudowane są z białek -wzmacniająco-podporowa= np. kolagen w mięśniach -katalityczna=bierze udział w przyspieszeniu reakcji metabolicznych; wszystkie enzymy są białkami -regulacyjna=białka regulują tempo przemian metabolicznych -transportowa= białka błonowe umożliwiają transport substancji z komórki do komórki -odpornościowa= rozpoznawanie i zwalczanie antygenów -lokomotoryczna= kurczliwosc białek, ruch wici i rząsek -ochronna=np. keratyna we włosach -receptorowa= udział w odbiorze bodżców -zapasowa= niektóre rośliny magazynują białko w swoich organach Funkcje tłuszczów: -głowne paliwo energetyczne -pełnią rolę zapasową -ochronna= chronią narzady wewnętrzne zwierząt -stanowia warstwę termoizolacyjną u ssaków wodnych -ochrona roślin przed nadmiernym parowaniem -składnik budulcowy błob biologicznych materiał odżywczy dla zwierząt Funkcje cukrów: -podstawowe źródło energii (glukoza) -material zapasowy roslin -substancje odżywcze zwierząt i człowieka -materiał budulcowy roślin -materiał do budowy szkieletu stawonogów i ścian komórkowych grzybów Funkcje soli mineralnych: -są substancjami nieorganicznymi -zawierają wiele ważnych dla naszego organizmu pierwiastków -mają lecznicze właściwości Zadanie 2. Białko zwierzece zawierają: -mięso, -ryby, -drób, -podroby zwierząt, -dziczyzna, -sery, -jaja, -mleko Białko roślinne zawierają: -suche nasiona roślin strączkowych -mąka, -kasza, -pieczywo

Zwierzęce - mięso , ryby, drób ,jaja , sery , mleko . Roślinne - nasiona suche roślin strączkowatych , produkty zbożowe np. mąka , kasza , pieczywo .

Dodaj swoją odpowiedź