cukry proste - owoce zlozone - zboża tluszcze nasycone- zwierzęta np, mieso wieprzowe, masło tluszcze nienasycone - rośliny oleiste np. oliwa z oliwek, olej lniany
Cukry proste organizm trawi szybko i łatwo je wchłania. Znajdują się one w białym pieczywie i produktach przygotowanych z białej mąki, białym ryżu, produktach zawierających cukier rafinowany (słodyczne i słodzone napoje), mleku, a także w owocach i niektórych warzywach (w tym wyjątkiem, że naturalnie występujące cukry proste nie są dla organizmu złe). Cukry złożone trawione są znacznie dłużej. Znajdziemy je w pełnym ziarnie (i produktach przygotowanych z mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej), warzywa o sporej zawartości skrobi (np. ziemniaki, groch, fasola), odreby, kasze. Obok węglowodanów, bardzo ważnym składnikiem pokarmu są tłuszcze. Jednak nie jest bez znaczenia jaki tłuszcz spożywamy. Trzeba unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz utwardzonych tłuszczach pochodzenia roślinnego. Np. masło, mleko, majonez, margaryna, produkty smażone na glębokim tłuszczu oraz produkty do których taki tłuszcz dodano (prawie wszystkie słodycze). Tłuszcze nienasycone są dla organizmu bardzo wartościowe. Znajdują się one w rybach, awokado, orzechach, siemieniu lnianym, owocach morza, oliwkach (i oliwie z oliwek).