Dzięki temu , że mieszamy cukier łyżeczką , przyspieszamy tempo rozpuszczania się go w herbacie !
Cukier to substancja rozpuszczalna w wodzie jednak by zaszła dyfuzja musimy długo czekać ponieważ cukier nie rozpuści się sam w kilka minut, przyśpieszamy to zjawisko mieszając herbatę łyżeczką. Oczywiście szybciej się rozpuści gdu temperatura rozpuszczalnika czyli w tym przypadku herbaty jest wyższa.
dzieki mieszaniu cukier porysz sie i woda (herbata) odrywa i rozpuszcza czasteczki cukru dzieki temu szybciej mozna wypis slodzonom cherbate
1.)Jakie zjawisko jest wykorzystywane przy ,,odżywianiu" ludzi i zwierząt? 2.) Dlaczego przygotowując herbatę do picia, mieszamy cukier łyżeczką a nie czekamy, aż cukier samorzutnie się rozpuści i dzięki zjawisku dyfuzji pomiesza z herbatą?
1.)Jakie zjawisko jest wykorzystywane przy ,,odżywianiu" ludzi i zwierząt? 2.) Dlaczego przygotowując herbatę do picia, mieszamy cukier łyżeczką a nie czekamy, aż cukier samorzutnie się rozpuści i dzięki zjawisku dyfuzji pomiesza z herb...